2017

2017

Írta: Rácz Ildikó. Beküldve: Uncategorised.


Április


 Nyuszi Fesztivál

11 1 Névtelen ny

2017. április 08-án került megrendezésre immár negyedik alkalommal, melynek az ásotthalmi Művelődési ház és Szent István tér a színtere. Legfőképpen a gyerekeknek szól, de a felnőttek is jól szórakoztak ezen a húsvét előcsalogató napon.
Az idei fesztiválra igyekeztünk régi hagyományokat is becsempészni.
A népszokásokat egy húsvéti hagyományaink-képkiállítással, tojásfestéssel, locsolkodással próbáltuk felidézni, még a fotósarok is ennek képében készült, melynél a fesztivál emlékképét lehetett elkészíteni. A tojásfestés is emlékezetes marad mert óriás tojást festhettek ki közösen a gyerekek, az eredmény pedig csodálatos lett attól, hogy sok kis gyerekkéz h
agyott rajta emléket.

3 9 10
Meghívottunk a Ribizli Bohóc volt, interaktív műsorával nyűgözte le a kicsiket és nagyokat egyaránt, vidám hangulatot teremtett.

Az előadás végén pedig húsvéti ételek csemegéjét fogyasztatták a vendégek, így tele energiával élvezhették e napot.
Volt még nyuszi simogató, nyuszijátszótér, kézműves foglalkozás, nyuszibemutató, majd a várva várt tojásvadászattal folytatódott programunk, a park egész területén tojások voltak elrejtve ezt a gyerekek megkeresték feldíszítették vele Ásotthalom tojásfáját, végül minden gyerek nyuszicsomaggal és reményeink szerint élménydús nappal térhetett haza.

2  8

A program támogatói: Ásotthalom Nagyközségi Önkormányzat, Pipicz Dániel, Mutter Bt., Árva Csaba, Molnár Pékség, ifj. Juhász Pál, Fackelmann István.
Köszönjük a Szent Imre Közösségi ház fiataljainak segítségét, és minden önzetlen segítő kezeknek a munkáját, valamint a kedves részvevőnek hogy eljöttek, teljessé varázsolták e napot!

„Forgatag programok” rendezvénysorozatunkat a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta a NEA-KK-17-SZ-0456 kódszámú pályázat keretében.

112


 Június"Légy egészséges!"

  • ezzel a kis jelmondattal, a Köz-Pont Egyesület Ásotthalom elindította a több alkalommal megrendezett programot, melyet a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatott.
    A program részei: a személyi és környezeti higiéné; a fogápolás; és az egészséges táplálkozás.
    A nem megfelelő étkezés felnőtt korban betegségeket idézhet elő. Úgy gondoltuk, segítséget kell nyújtani, hogy a gyermek megismerhessen minél több különböző ízeket, tisztában legyen a környezetében megtermett gyümölcsök vitaminjai testre gyakorolt jótékony hatásával.
    Első alkalom 2017.05.17-én került megrendezésre ahol a Homokháti Szociális Központ tanácsadó pszichológusa Szécsiné Terecskei Bernadett tartott előadást, ahol a résztvevők megismerkedhettek lelki betegségekkel, mint a bulimia és az anorexia. Kérdéseikre választ kapva hangulatosan zajlott a beszélgetés.
SH104564 4 1

2017.05.30-án második alkalommal Dr. Schemmel Ágnes helyi gyermekorvost hívtuk meg, beszédéből kiderült, hogy miért fontos a reggeli, és hogy rövid idő alatt el lehet készíteni egy egészséges ételt, mézes pirított magokat, aszalt gyümölcsös joghurtot. Különböző turmixokat készítettek és ezek bemutatása után elfogyaszthatták. Fontos szerepet töltött be a 2017.05.16-án megvásárolt turmixgép, melyet a program ideje alatt végig használtunk, különböző turmixokat fogyaszthattak minden alkalommal, ezek kifejezetten tetszettek nekik. Erre a napra a doktornőt felkérve megvásárolta előző nap 2017.05.29-én a szükséges egészséges alapanyagokat, ezek az élelmiszerek a bemutatójához voltak szükségesek, melyet el is fogyasztottak a gyerekek.


SH104688 SH104702 Képek1

2017.06.01-én A Bivalyos tanyára látogattak el ahol különböző természetesen előállított fűszereket, mézet, aszalt gyümölcsös mézet magvakat állítanak elő, valamint csomagolnak. Itt bemutatták nekik mellé magyarázatot kapva, hogy miért is egészségesebb egy természetesen előállított termék. Mivel kirándulás jelleggel szerveztük meg, így útravalónak ezen a napon vegyes gyümölcsöket vásároltunk tízóraira. Itt ajándék mézet is kaptak.

unnamed

2017.06.09-én szintén kirándulást szerveztünk Fackelmann István alpolgármester tanyájára. Ezen a napon a környezet tisztán tartásán volt a hangsúly, volt szelektív hulladékgyűjtés, mellé magyarázó szórólapokat kaptak. Bemutatták nekik hogyan állítják elő az egészséges húsféléket, zöldség, gyümölcsféléket, ezek régi és új megfelelő technikáit, valamint hogyan kell egészséges állatot nevelni zöldség, gyümölcsöt termeszteni ez által megfelelő élelemhez jutni.

5 6 4

Erre a napra tízóraira vásároltunk müzliszeleteket, joghurtot narancsot és banánt, a gyümölcsökből joghurtból és 2 összedarabolt müzliből elkészítették az előző alkalommal a doktornővel megtanult reggeli receptet, mellé még egy egy műzliszeletet kaptak útravalóul, ezenkívül a tanyán meg lettek vendégelve házi készítésű és termesztésű szalámival, zöldségekkel.

2017.06.16-án a helyi védőnői szolgálattól Németh Imréné védőnő tartott tájékoztatást a teljes test ápolásáról, tisztán tartásáról, higiénikus kezeléséről, a nem megfelelő kezelés okozta kellemetlenségekről, arcápolásról. Mindezek megismertetése és használata érdekében egy csomag részesei lehettek a programban résztvevő gyerekek. Ezen termékeket a fogápolási csomag tartalmával együtt 2017.05.22-én előre vásároltunk meg. A csomag tartalmazza mindazon termékeket és eszközöket mely a testünk megfelelő higiénikusságát kezelheti: betét, tisztasági, intim és nedves törlőkendő, papír zsebkendő, kézfertőtlenítő, tusfürdő, sampon, dezodor, fültisztító pálcika, körömkefe, körömvágó, arclemosó folyadék. Ezekről megfelelő tájékoztatást kaptak, valamint tisztálkodással kapcsolatos nyomtatványokat. A beszélgetés ideje alatt turmixok és gyümölcsöt is fogyaszthattak a már előzőleg programcsúszási okból 2017.06.07-én megvásárolt gyümölcsökből.( hűtött helyen tárolni tudtuk)

SH104755 SH104763 SH104770

A csomagok összeállításához a délelőtt folyamán kartonokat vásároltunk, hogy egyedi programhoz kapcsolódó generálos logóval is ellátott csomagolást táskákat készíthessünk.

19073043 1451927988192277 992284965 o 19048395 1451927918192284 1180829258 o

2017.06.27-én tartottuk a szájhigiénia napot.
Vendégünk volt Rajcsányné Barna Ida fogorvosi asszisztens, általa tájékoztatást kaptak arról, hogyan kell helyesen gondozni fogainkat és mit kell tenni, hogy az egészséges mosolyt élvezhessük. A résztvevő gyerekeknek összeállítottunk egy fogápolási termékekből és eszközökből álló csomagot mely tartalma: fogkefe, fogkrém,fogmosó pohár, törülköző, fogselyem, szájvíz, valamint 2017.05.17-én megvásárolt mosdókendő.
Az előadás végére 2017.06.27-én szintén kis gyümölcsöt vásároltunk csemegének, mert fontosnak tartottuk, hogy minden alkalommal fogyaszthassák azért hogy felfogják mennyire fontos szerepet tölt be a rendszeres gyümölcsbevitel.


SH104712 19578919 1475897235795352 472844239 o SH104719
2017.06.28 nap folyamán egy külön arcápolási csomagot állítottunk össze, 2017.06.27 került megvételre, tartalmát a személyi és környezeti higiéné csomaghoz társítva azt két részben kapták el a gyerekek, e záró nap keretében. Ezen a napon megköszöntük nekik a részvételt, véleményt kértünk tőlük hogy számukra mennyire tetszett és hogy elégedettek voltak e. Természetesen mind jól érezték magukat voltak, köszönik szépen a támogatást, a lehetőséget, hogy részesei lehettek, sokat tanultak.
A hiányzó személyeknek akik egy két alkalomnál nem tudtak ott lenni, eljuttattuk a csomagjaikat mellé szóban röviden elmondtuk a történteket és kértük, hogy buzdítsák ez által környezetüket az egészséges életmód tudatosságára.

 19451713 1475978409120568 1142092399 o zuu

A szervezésben és levezetésben szakmai segítséget kaptunk a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatának munkatársaitól Pónuszné Tóth Edit családsegítő koordinálásával.Bűbáj Kalandtábor

 Egyesületünk szervezésében pályázati támogatásból megvalósítottunk egy öt napból álló hagyományőrző tábort „ Bűbáj kalandtábor” névvel, 14 gyermek részére a Bűbáj Birtokon. A honfoglaló magyarok életét, az íjászatot, a betyárvilágot, a magyar népi hangszereket, a pásztorok életét és a tanyasi életet ismerhették meg, megtanulhatták a rovásírást is, valamint különböző kézműves foglalkozásokon vettek részt.
Minden reggelt rovásírással kezdtünk Kunsági Bogár Bálint hagyományőrző betyár, Rózsa Sándor kutató vezetésével.

 1. nap a honfoglalás kori magyarok életét ismertette, mely mondavilágába, és az íjászat alapjaiba a Ceglédről érkezett Ecsegi család, a Bodoczki család és Brindza Ernő vezette be a gyermekeket. E napon jurtát állítottunk, megtanultunk nemezelni,volt népi motívumos arcfestést, íjászkodás, majd közös énekléssel zártuk napunkat a jurtában.
június1

2.nap Brindza Ernő bácsival megtanította hogyan készíthetünk nyílvesszőt így mindenki elkészíthette a sajátját, majd íjászversenyt tartottak. Délután a Hagyományőrző Kelevézek, népzenészek megismertették a gyermekekkel a népi hangszereket, melyeket meg is szólaltattak, majd táncházat rendeztünk, ezenkívül Pechnig Rezsőné Évikével közösen palacsintát készítettek, majd Savanya Szabolcs betyár megtanította táborlakóinknak a tűzgyújtás és bográcsozás alapjait, valamint a paprikás krumpli receptjét, elkészítésének folyamatát. Festegettünk, népi fakanál babát és hangszert készítettünk

2 nap

3.nap áttértünk a betyárvilágra, Kunsági Bogár Bálint, és Herbály András bűvész-mágus, a Betyár tanoda "tanára" előadásában, valamint a Hagyományőrző Kelevézekkel izgalmas, és színes bevezetést nyújtottak a gyermekeknek e világba. Volt ostorbemutató, kipróbálhatták az ostorcsattogtatást, fegyver és, bűvész bemutató. A nagy melegben párakapu alatt hűsölhettek a gyerekek.

3 nap

4.nap a pásztorélet volt a fő téma, amelynek vezető előadói Varga Mihály bugaci mesemondó, dudás, és Tari Józsi kutyatenyésztő, pásztor voltak. Sétát tettünk a környékben, hogy lássuk, milyen is lehetett elődeinknek járművek nélkül a pusztában. Agyagoztunk, mesét hallgattunk Misi bácsitól, és délután Tari Józsi bevezetett minket a pásztorok életébe. Megismerhették a gyermekek a pásztorok eszközeit, életmódját, ezenkívül megtanultuk, hogy melyek is a magyar kutyafajták, és hogyan bánunk az ember legjobb barátjával, a kutyával.

4 nap

5.nap, élményekkel zártuk a hetet,lovaskocsival elmentünk a Páva Vendégházhoz, ahol gyakorlatban is megnézhettük, hogy hogyan dolgozik egy pásztor, jelen esetben Tari Józsi barátunk. A délután folyamán a Kelevézek és Bálint közös színvonalas előadását láthattuk , halhattuk a betyárság és Rózsa Sándor életét, zenei örökségünkről tanulhattunk, valamint csapatjátékokat játszottunk.
Elültettük az "Örökségünk fáját" egy diófát, hogy méltóképp hirdesse: a hagyományaink élnek, és az ifjú nemzedék tovább élteti azt. Az öt nap alatt a gyermekek sok tudással, tapasztalattal lettek gazdagabbak.

5 nap

 "Forgatag programok" rendezvénysorozat keretében a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta a
NEA-KK-17-SZ-045 kódszámú pályázattal..

images


JúliusKézműves

 

A Rózsa Sándor Fesztivál keretében Hagyományőrző jelleggel kézműves foglalkozást tartottunk, mely elsődleges feladata volt megismertetni minél több Magyar népi motívumot,megmutatni, hogy régi hagyományos anyagokból mennyi mindent lehet készíteni, pár lehetőséget bemutatva, hogy milyen egyszerű módszerekkel anyagokkal lehetett játékokat, játszó eszközöket, díszeket készíteni.
Gyapjúból madárkákat, bajszot, virágot lehetett, népi motívumos színezőket, karkötőt, kitűzőt, bábokat színezhettek, facsipesz és pálcikák segítségével repülőt ragasztottak, rizs és papírgurigából zörgő hangszert, mindezeket kinyomtatott népi motívumok segítségével díszíthettek .Megtanulhatták hogyan szőtték régen a rongyszőnyeget, melyet kicsiben ki is próbálhattak, így az elkészült kis szőnyeg akár poháralátétnek vagy babaszőnyegnek is jó célt szolgál.

20179675 1496131383771937 1482513519 n 20158309 1496131873771888 442471109 n

20158409 1496133133771762 1297020839 n 20179674 1496131093771966 208393933 n

images


OktóberŐszköszöntő TÖK-JÓ BULI


A Kiss Ferenc Általános Iskola rendezvényén vettünk részt, mégpedig az alsó tagozatos diákoknak szerezhettünk örömet.
Kincskeresés címmel 3 játékos állomáson tehették próbára
A Kiss Ferenc Általános Iskola rendezvényén vettünk részt, mégpedig az alsó tagozatos diákoknak szerezhettünk örömet.
Kincskeresés címmel 3 játékos állomáson tehették próbára ügyességüket. Volt tök kirakós, egyensúly szalonozás, célbadobás, majd a feladatok telyesítése végén rátaláltak a kincsre mely egy egy heloween-es órarend és tökös matrica volt. A gyerekek nagy örömmel vettek részt benne, saját maguk versenyzés formájában is kipróbálták a játékokat. A játék végén elkapott kincseknek,ajándéknak meg különösen örültek.
ügyességüket. Volt tök kirakós, egyensúly szalonozás, célbadobás, majd a feladatok telyesítése végén rátaláltak a kincsre mely egy egy heloween-es órarend és tökös matrica volt. A gyerekek nagy örömmel vettek részt benne, saját maguk versenyzés formájában is kipróbálták a játékokat. A játék végén elkapott kincseknek,ajándéknak meg különösen örültek.

 20171026 142536 20171026 143011

20171026 141727 20171026 140221


 DecemberVállalkozói Borvacsora!

Ezen zártkörű rendezvényen is szerepet vállaltunk, megterveztük, elkészítettük az egyedi kézzel készített meghívókat, étlapokat.
Segítettünk a terítésben, valamint az asztal terítékének ünnepi de mégis az alkalomhoz illő dekorálásában.

vállalkozói 26755127 1660994543952286 2002220578 n Mikulás!

Mint minden évben a településünk megrendezi a Mikulás váró ünnepséget melyen mi is részt vettünk, betársultunk.
A rendezvény hagyományosan a Szent István téren került megrendezésre, ahol felállítottuk a Mikulás sátrát, játszóterét. Ezeket az előző évekhez viszonyítva bővebben díszítettük, dekoráltuk. Segítettünk a program lebonyolításában, csomagok kiosztásában, lovaskocsi díszítésében és az elpakolásban is.

DSC 8243
DSC 8277

DSC 8614   DSC 8658

images