Felfedezésre váró természet


Alföldi Kéktúra

08-07.jpg térkép_kéktúra.jpg

Az Alföldi Kéktúra hazánk második leghosszabb túraútvonala. Az 1990-es években vetődött fel az ötlet, hogy a Dunántúlt átszelő kéktúrák folytatásaként létre kellene hozni az Alföldet bemutató turistautat is.
1996-ban adták át a Szekszárdtól Sátoraljaújhelyig tartó 848 km-es útvonalat. Ebből a dél-alföldi régióban 475 km-es szakasz mutatja be a sokszínű alföldi tájat.
Ásotthalomnál a kék négyzet túraútvonal kapcsolódik a kéktúrához. Ez a rövid (200 m-es) túra a közelében található Back-kápolnáig halad. Szintén kapcsolódó túraútvonal a kék kereszt, mely Ruzsa Sándor fájától indul, érinti az Alsó-Ásotthalmi erdőt, az Erdőgazdasági Szakmunkásképző Intézetet, Kiss Ferenc emlékfáját és az ásotthalmi elágazásnál ér véget.


Nordic walking


Egyesületünk népi játékok gyártásába kezdett így hamarosan több hagyományőrző játéknak örvendhetnek a gyerekek a társ és saját rendezvényeinken. Ezeket a Népi Játékok menű pont alatt folyamatosan feltőltés alá kerül

Ásotthalom végtelen erdejei mindig is közkedvelt célpontnak számítottak a túrázók körében. Kocsis Máriát, a dél-alföldi Nordic Walking közösség oktatóját, valamint a szegednordic.hu weboldal alapítóját is megragadta e túra útvonal, így 2019 nyarán közreműködésükkel egy kezdő valamint egy haladó nordic walking pálya kialakítására került sor az ásotthalmot körülölelő rengetegben. A 3300 méteres kezdő pálya a Gárgyán-erdőben fut, míg az 14560 méteres, Bedő-ligetre keresztelt haladó szakasz a Bedő Albert Erdészeti Szakközépiskola mögül indul, és egy nagy kört téve ugyanoda is tér vissza.


Kiss Ferenc Emlékerdő


101 HDR33be1f8798eece1b561da86414a2ed0c 1154

Csongrád megye védett értékei közül a legnagyobb múltra tekint vissza. A 16 hektáros természetes fehér nyáras Kiss Ferencnek állít emléket. Az ő zseniális gondolata volt, hogy meghagyjon a pusztaság legérintetlenebb szakaszán egy erdőtagot ősi állapotában. Javaslatát annak idején így summázta:
„Nézzük, mire megy az erdő önmagától ezen a homokon!”.
1944-ben nyilvánították védett területté. Azóta semmilyen emberi beavatkozás nem történt az erdőben, csak a természet alakítja.
Kiss Ferenc 1952-ben bekövetkezett haláláig személyesen ügyelt a terület védettségére. 1977. november 26-án a DEFAG és az Országos Erdészeti Egyesület emlékoszlopot állíttatott a „szegedi erdők atyjának” emlékére, bronz domborműve Cs. Kovács László alkotása. Az emlékerdő kora 90-100 évre tehető.
Gyökerestől kidőlt vagy derékba tört nyarak korhadó törzseivel, a pusztító szélviharok és – sajnálatos módon – (az 1993-ban bekövetkezett) tűz emlékeivel találkozhatunk, hiszen ez több mint 100 éve nem bolygatott terület.

Az emlékerdő egykor egy gyöngyvirágos tölgyes helyén alakult ki. Faállománya több mint 80 százalékban őshonos fehér- és szürke nyár. A környező fenyő és akácerdők magját a szél behordja az emlékerdő területére, és ebből kisebb-nagyobb erdei fenyő, feketefenyő és akác foltok alakulnak ki.


Csodarét tanösvény

Névtelen megtámasztva bókoló bogáncs zörgőfűn ztdftr knj
Az Ásotthalmi Láprét a Duna-Tisza köze déli részének botanikai szempontból a legértékesebb védett természeti
területe. Figyelemre méltó értéke a világviszonylatban egyedülálló mocsári kardvirág (Gladiolus palustris) több
tízezres állománya, de ugyancsak említésre érdemes a fokozottan védett egyhajúvirág (Bulbocodium vernum) hasonló nagyságrendű előfordulása is. Az itt eddig számba vett 251 növényfajból 19 védett és 3 fokozottan védett. Sokszínűsége és sok szempontból egyedülállósága miatt nevezték el első látogatói Csodarétnek. A tanösvény bemutatja a rét legfontosabb növénytársulásait és az utóbbi kétszáz évben a tájra ható emberi tevékenység ma is fellelhető nyomait.
CSODARÉT TANÖSVÉNY Hossza: 4 km Típusa: tájékoztató

táblás Nyelve: magyar, angol, szerb Látogatásra ajánlott időszak: márciustól októberig gyalogosan Megközelítés: A Királyhalmi iskolától Ajánlott felszerelés: vízálló lábbeli, távcső, szúnyogriasztó.