Felfedezésre váró természet



Alföldi Kéktúra

08 07
Az Alföldi Kéktúra hazánk második leghosszabb túraútvonala. Az 1990-es években vetődött fel az ötlet, hogy a Dunántúlt átszelő kéktúrák folytatásaként létre kellene hozni az Alföldet bemutató turistautat is.
1996-ban adták át a Szekszárdtól Sátoraljaújhelyig tartó 848 km-es útvonalat. Ebből a dél-alföldi régióban 475 km-es szakasz mutatja be a sokszínű alföldi tájat.

Ásotthalomnál a kék négyzet túraútvonal kapcsolódik a kéktúrához. Ez a rövid (200 m-es) túra a közelében található Back-kápolnáig halad. Szintén kapcsolódó túraútvonal a kék kereszt, mely Ruzsa Sándor fájától indul, érinti az Alsó-Ásotthalmi erdőt, az Erdőgazdasági Szakmunkásképző Intézetet, Kiss Ferenc emlékfáját és az ásotthalmi elágazásnál ér véget.

térkép kéktúra



Csodatevő hét tölgyfa

Névtelen tölgyes bkgjh
Az ásotthalmi Rívó erdő egyedülálló facsoportja a „hét tölgyes” vagy „öreg tölgyes”. A kör alakban növő több mint 100 éves tölgyfa csoport különleges energiát sugároz, ezért csodatévő. A tölgyfa ölelése megszabadít
a negatív gondolatoktól, és erősíti a pozitív tulajdonságokat. Fokozza a koncentrációs képességet. Testileg és lelkileg is méregtelenít, tisztít. Javítja a vérkeringést és stimulálja a nyirokrendszert. Erről mindazok meggyőződtek, akik már meglátogatták ezt a helyet Ásotthalmon.
Az energiaáramlás folyamatát Bolla Imre népgyógyász segített megérteni, a különleges helyre pedig Fackelmann István hívta fel a figyelmet. A tölgyfák úgynevezett hagyásfák, melyeket tájékozódás miatt hagytak meg az alföldi síkságban. Ezek a fák azonban többet jelentettek ennél, pihenőhelyet, oltalmat és aki megpihent alattuk, az megújulva folytathatta útját. A hét tölgyfa közepén lévő kör alak, mint egy bölcső, hívogatja az embert. A körül magasodó fák pedig gyökerüktől a törzsükön át áramoltatják az energiát, melyet ha nekidőlünk vagy átöleljük, mi magunk is befogadhatunk.


Kiss Ferenc Emlékerdő

101 HDR 33be1f8798eece1b561da86414a2ed0c 1 154

Csongrád megye védett értékei közül a legnagyobb múltra tekint vissza. A 16 hektáros természetes fehér nyáras Kiss Ferencnek állít emléket. Az ő zseniális gondolata volt, hogy meghagyjon a pusztaság legérintetlenebb szakaszán egy erdőtagot ősi állapotában. Javaslatát annak idején így summázta:
„Nézzük, mire megy az erdő önmagától ezen a homokon!”.
1944-ben nyilvánították védett területté. Azóta semmilyen emberi beavatkozás nem történt az erdőben, csak a természet alakítja.
Kiss Ferenc 1952-ben bekövetkezett haláláig személyesen ügyelt a terület védettségére. 1977. november 26-án a DEFAG és az Országos Erdészeti Egyesület emlékoszlopot állíttatott a „szegedi erdők atyjának” emlékére, bronz domborműve Cs. Kovács László alkotása. Az emlékerdő kora 90-100 évre tehető.
Gyökerestől kidőlt vagy derékba tört nyarak korhadó törzseivel, a pusztító szélviharok és – sajnálatos módon – (az 1993-ban bekövetkezett) tűz emlékeivel találkozhatunk, hiszen ez több mint 100 éve nem bolygatott terület.
Az emlékerdő egykor egy gyöngyvirágos tölgyes helyén alakult ki. Faállománya több mint 80 százalékban őshonos fehér- és szürke nyár. A környező fenyő és akácerdők magját a szél behordja az emlékerdő területére, és ebből kisebb-nagyobb erdei fenyő, feketefenyő és akác foltok alakulnak ki.


Csodarét tanösvény

Névtelen megtámasztva bókoló bogáncs zörgőfűn ztdftr knj
Az Ásotthalmi Láprét a Duna-Tisza köze déli részének botanikai szempontból a legértékesebb védett természeti
területe. Figyelemre méltó értéke a világviszonylatban egyedülálló mocsári kardvirág (Gladiolus palustris) több
tízezres állománya, de ugyancsak említésre érdemes a fokozottan védett egyhajúvirág (Bulbocodium vernum) hasonló nagyságrendű előfordulása is. Az itt eddig számba vett 251 növényfajból 19 védett
és 3 fokozottan védett. Sokszínűsége
és sok szempontból egyedülállósága miatt nevezték el első
látogatói Csodarétnek. A tanösvény bemutatja a rét legfontosabb növénytársulásait és az utóbbi kétszáz évben a
tájra ható emberi tevékenység ma is fellelhető nyomait.
CSODARÉT TANÖSVÉNY Hossza: 4 km Típusa: tájékoztató

táblás Nyelve: magyar, angol, szerb Látogatásra ajánlott időszak: márciustól októberig gyalogosan Megközelítés: A Királyhalmi iskolától Ajánlott felszerelés: vízálló lábbeli, távcső, szúnyogriasztó.


Gárgyán-erdei pihenőpark

Megújult a több tíz éve parkerdőként funkcionáló Gárgyán-erdő. Az erdőben évszázados fák alatt sétálhatunk a kijelölt útvonalon, mely mellett tájékoztató táblák, asztalok, padok találhatók. A két nagyméretű esőbeálló nagyobb csoportok számára is kényelmet nyújt. A kiépített tűzrakó helyek és az ivóvíz lehetőséget biztosítanak egy hangulatos bográcsozáshoz. Az erdő alkalmas iskolai akadályversenyek lebonyolítására, az iskolai tananyag gyakorlati kiegészítésére, vagy csak egy kellemes túrára.

Kapcsolat:
Kiskunsági Nemzeti Park
6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19.
Tel.: +36 76 482 611
Fax: +36 76 481 074
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.